SpoilerAttack - Filmek és Animék kritikája

Friss topikok

Ha még nem láttad... - Carrie (1976)

2013.11.10. 18:15 Kondorosi Attila

Üdv Mindenkinek!

Ma ismér egy Stephen King adaptációt szeretnék Nektek bemutatni! Többek között azért is választottam ezt, mert most megy a 2013-as remake azonos címmel és mielőtt megnéznétek az új változatot nem árt tisztában lenni a régivel is. Ez a film a Carrie.

Carrie (1976)

  • Rendező: Brian De Palma
  • Forgatókönyv: Lawrence D. Cohen
  • Zene: Pino Donaggio
  • Szereplők: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irwing, William Katt, John Travolta, Nancy Allen, Betty Buckley

carrie.jpg

Nézzük a történetet! Carrie White (Sissy Spacek) egy 17 évek gimnazista lány. Anyja fanatikus keresztény  lévén távol tartja mindentől, ami szerinte az Úr színe előtt bűnös. Szegény lányt osztálytársai folyamatosan terrorizálják, Ő a bűnbak mindenért és kiközösített lett régimódi öltözködése és visszahúzódó viselkedése miatt. Csőlátású anyja az alapvető női dolgokról sem hajlandó lányával beszélgetni, így Carrie első menstruációja miatt pánikba esik a női öltözőben, ahol szintén nevetség tárgya lesz. Testnevelő tanárja és két diáktársa a történtek után pártját fogja és megbeszélik, hogy elhívják a felsősök báljába, ahol szegény leányzó egy szörnyű összeesküvés áldozata lesz. Társai még nem tudják, hogy ezzel kiengedték a szellemet a palackból, ugyanis Carrie az emberfeletti telekinézis erejét birtokolja. A bálon elszabadul a pokol.carrie2.jpg

Röviden ennyit a sztoriról. Brian De Palma egy egész izgalmas adaptációt hozott össze mind látványilag, mind történetileg. A film nézése közben engem többféle érzés fogott el, és ez annak köszönhető, hogy sokféle érzést közvetít. Lássuk őket szép sorjában:

1. Félelem

Némely jelenet meglepően feszültre sikerült. Rám főleg az anya hideg és fanatikus vallási csőlátása ragadott el a félelem irányába, mert ezek a jelenetek igen erőteljesre sikerültek. Piper Laurie színészi játéka még tesz rá egy lapáttal, ugyanis egész jó teljesítményt nyújt az egész film alatt.

2. Meghatódottság és öröm

A kettőt azért vettem egy pont alá mert kéz a kézben járnak a jelenetek során. Ez az érzés főleg a báltermi jeleneteknél tűnt fel nekem. Maguk a színek, a kamerabeállítások és a zene egy-egy boldogabb pillanatnál jól össze vannak hangolva, így tudunk azonosulni főszereplőnk hihetetlen nagy örömével.

3. Sajnálat

Ugyan csak Carrie karakterével hozható össze  ez a fajta érzelem is. A kirekesztettség érzése mindannyiunkban benne van, így tudjuk átérezni főhősnőnk helyzetét osztálytársai és hideg anyja közelében. 

carrie3.jpg4. Hidegrázás

Végül a visszahúzódó leányzónk kimutatja, hogy mennyire könyörtelen is tud lenni, tudatában emberfeletti képességének. Ennél a momentumnál fordul át az idill pokollá, olyan hirtelen, hogy nincs időnk felkészülni rá.

Nos ennyit az érzelemhullámról. Viszont kivetnivaló is van a műfel kapcsolatban. Aki szereti a jó és érdekes dialógusokat, az ne várjon túl sokat a filmtől. Sajnos ezen része nem erőssége a műnek, némely helyen már túl egyszerűnek tűnik, ami azt érezteti velünk, hogy ezzel az alkotók elég keveset foglalkoztak.

A zene jó és izgalmassá teszi Stephen King novellájának filmváltozatát. A színészi teljesítmény elég jó, főleg főszereplőnk Sissy Spacek esetében, ugyanis az Ő játéka fogott meg a leginkább.carrie4.jpg

Ennyi lenne rövidke kis leírásom a filmről, ha meghozta hozzá a kedvet akkor ne hagyd ki, mert jó élményeket tartogat mindenki számára. Köszi hogy benéztetek, legközelebb ugyanitt! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://spoilerattack.blog.hu/api/trackback/id/tr155623392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása