SpoilerAttack - Filmek és Animék kritikája

Friss topikok

Az emberiség emlékeztetője - Shingeki no Kyojin (2013)

2013.10.06. 14:36 Kondorosi Attila

"Azon a napon... az emberiség emlékeztetőt kapott. A tőlük való félelmünket illetően. És a falnak nevezett ketrecbe zártságunk szégyenéről."

Üdv Mindenkinek!

A napokban ért véget Japánban az év legsikeresebbnek mondható animéje, a Shingeki no Kyojin, azaz az Attack on Titans. Szokás szerint szolgáltatok némi infót a sorozatról:

Shingeki no Kyojin (2013)

  • Rendező: Tetsuro Araki
  • Látványterv: Shunichiro Yoshihara
  • Karakterdesign: Kyoji Asano
  • Forgatókönyv: Yasuko Kobayashi
  • Zene: Hiroyuki Sawano
  • Eredeti történet: Hajime Isayama

Történetünk szerint a 800-as évek végén járunk (egy valószínűleg német ajkú területen). Az emberiség ezelőtt sok-sok évvel egy új ellenséggel találta magát szemben: a Titánokkal. A monumentális lények egyetlen tápláléka az emberi hús, így hogy megmentsék jövőnket, az akkori földön élők három 40 méteres falat húztak fel a túlélésük érdekében: a Mária, a Rózsa és a Sina nevű építményeket. A Sina a legbelső részeket védelmezi, ahol a nemesek és a gazdagok laknak, a Rózsa és Mária pedig a külső részeket. Egy napon azonban megjelenik egy hatalmas, 50 méternél is magasabb Titán és a külső falat áttöri. Itt megkezdődik az óriások inváziója és válogatás nélkül falják fel embertársainkat. A Shiganshina nevezetű külső városban (melynek falát áttörték) él Eren Jäger, Mikasa Ackerman, és Armin Arlett akiknek a támadás napján mindent hátrahagyva kell menekülnie. A történtek hatására elhatározzák, hogy felveszik a harcot a bestiákkal és visszaszerzik az emberiség jogos tulajdonát.shin.jpg

Nagyon nagy vonalakban ennyi lenne a sztori lényege. Részletekbe nem bocsátkoznék és ennek a legfőbb oka, hogy annyira fordulatos történettel állunk szemben, hogy a megértéséhez töviről hegyire el kellene mesélnem. És az elég hosszú lenne.

Nézzük mit is ad számunkra a forgatókönyv! Az eredeti történet Hajime Isayama tollából és ceruzájából származik. Ő készítette ennek az animének az alapjául szolgáló azonos című mangát, amely hazájában példás renomét könyvelhetett el. Hogy miben áll a sikeressége? Erre több válasz is van. A sztori egyediségén felül az egyik fontos dolog, hogy telis-tele van meglepő és megrázó fordulattal, amelyek végül elviszik a szálat egy másik irányba. Mindezeken felül az alkotó olyan jól időzíti a csavarokat, hogy minden rész után tátva marad a szánk és ezért szinte nem is lehet abbahagyni. Az élményt fokozza, hogy nincsenek megszokott előre utalások, amiből már a rutinosabb néző tudni fogja, hogy mikor következik be a fordulópont. Minden ilyen esemény, mint egy alattomos gyilkos hátulról és hirtelen tör ránk, mindenféle figyelmeztetés nélkül. Ez teszi izgalmassá és felejthetetlenné az alkotást.


shin3.jpgA másik fontos dolog, hogy hihetetlenül pörög a sztori. Nem mondom, néha el is lehet veszteni a fonalat, de minden tisztázódik előbb, vagy utóbb. Hogy ez miért pozitívum? Mert így remekül lépést tart az előbb említett fordulataival a film, ugyanakkor a részletekre is hagy időt. A mozgások és animációk a végletekig fel lettek turbózva és így egy nagyon dinamikus és élvezhető élményt kapunk. Ez főként a csatajeleneteknél észrevehető. Ezt a színvonalat emeli még az igényes rajzolás és karakterdesign. Az iszonyatos tempó mellett a mű hagy időt a kor megismerésére is. Ezt a célt szolgálják az átvezető képek feliratai is, melyekben részletes információkat kapunk a falakról, a korról és a technológiáról. Továbbá a 25 rész alatt minden szereplő (vagy legalább is a legfontosabb gárda) jelentős fejlődésen megy keresztül mind fizikai, mind lelki szempontból, ami egy ilyen sztorinál elengedhetetlen. 

Alapvetően az anime a horror műfajhoz lett besorolva. Szerintem ez mindenkinek máshogy esik le a sorozat láttán. Annyit előre leszögezhetek, hogy igen drasztikus elemeket tartalmaz, és egyáltalán nem kíméli a karaktereit. Ez szolgálja azt a célt, hogy átadhassa a központi témává fejlődő harcot és a győzelemért való igen nagy fokú szenvedést. A horrorisztikus témához remekül illeszkedik a zene, amelyet Hiroyuki Sawano-nak köszönhetünk. Szintén dinamikus és pergős muzsika csapódik történetünkhöz ami még jobban fokozza a hangulatot és nem mellesleg kiválóan illeszkedik a jelenetekhez.shin4.jpg

De sajnos minden jóban ott van a negatívum is. Bánatomra az anime elég nagy kérdőjeleket és lyukakat hagy maga után, és az az érdekesség , hogy ezeket a kérdéseket magában a sorozatban is latolgatják. Én személy szerint sok kérdésemre vártam választ, amit nem kaptam meg, de ha készítenek folytatást (amit erősen sugall a befejezés) akkor valószínűleg minden feltevésünkre megoldást kapunk (mint a Higurashi no Naku Koro ni című anime esetében).

Itt le is zárnám ennek a remek animének az elemzését. Ha felkeltettem az érdeklődést, akkor ne habozzatok rászánni erre a 25 részre a szabadidőtöket. Véleményeteket a sorozatról megírhatjátok kommentben. :) Köszi hogy benéztetek legközelebb ugyanitt! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spoilerattack.blog.hu/api/trackback/id/tr865553625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása