SpoilerAttack - Filmek és Animék kritikája

Friss topikok

Ha Robin Hood bűvész lett volna... - Szemfényvesztők (Now You See Me, 2013)

2013.10.27. 19:00 Kondorosi Attila

Üdv Mindenkinek!

Gyertek közelebb!... Még közelebb!... De vigyázz!! Mert minél többet láttok, annál könnyebb átverni Titeket! Eképpen invitálnék egy kis utazásra mindenkit a mágia és a varázslat világába mai filmünkkel, a Szemfényvesztők című alkotással.

Szemfényvesztők (Now You See Me, 2013)

  • Rendező: Louis Leterrier
  • Forgatókönyv: Ed Solomon, Boaz Yakin, Edward Ricourt
  • Zene: Brian Tyler
  • Szereplők: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Ishla Fisher, Dave Franco, Mélanie Laurent, Morgan Freeman, Michael Cain

MV5BMTY0NDY3MDMxN15BMl5BanBnXkFtZTcwOTM5NzMzOQ@@._V1._SX640_SY997_.jpg

Gondoljunk bele milyen érzés lehet egy illúzió részesének lenni. Aki már volt bűvész előadáson, és sikerült tán asszisztálnia is a produkcióban, az testközelből élhette át a varázslatot. Saját tapasztalatom által mondhatom, hogy az egyik legnagyobb élmény az életben egy ilyenen részt venni. Louis Leterrier elkalauzol minket a bűvészet érdekes és misztikus világába, hogy részesei lehessünk az illúziónak.

A történet négy tehetséges illúzionista együttes munkáját mutatja be, akik tudásukat felhasználva követik el az évszázad legrafináltabb bűntényeit, valamit képességeiknek köszönhetően játszi könnyedséggel teszik lóvá az Őket üldöző rendőröket is. Vajon tényleg varázslat áll a dolgok mögött, vagy csak ügyesen kivitelezett bűvésztrükkök sorozatával állunk szemben?nysm.jpg

A felvetett kérdésekre egytől egyig választ kapunk ebben a hihetetlenül pörgős, ám mégis követhető és izgalmas, fordulatokban gazdag filmben. Az egész mű egy két órás show-műsor, így saját otthonunkban vethetjük bele magunkat a las vegas-i éjszakába. Nem hagy ez percet sem nyugodni, vagy hogy kifújjuk egy kicsit magunkat.

De hogyan is értem ezt?

Mint azt az előbb említettem, a történet meglehetősen pörgősre sikerült. Nem hagy időt számunkra, hogy egy kicsit mögé nézzünk a dolgoknak, hanem már folytatja is ahol abbahagyta.... gondoljunk csak bele, mint egy jó bűvész. Egyik cselekmény követi a másikat olyannyira, hogy sokszor már azt se tudtam hova is nézzek, vagy mit is figyeljek. De le kell szögeznem, nem bánik hanyagul ezen képességével. A megfeszített tempótól függetlenül nem követhetetlen alkotásról beszélünk, mi nézők is lépést tarthatunk vele.

nysm2.jpgMost vetítsük ezt egy kicsit rá egy valós példára. Gondoljunk bele, hogy a bűvészek mutatványaira jellemző a sebesség és a precízség. Erre szükség van, mert ha mágusunk szájában megaludna a tej produkció közben... hát az lerombolná az egész misztériumát. A dolog lényege az, hogy ne legyen a nézőnek ideje gondolkodni azon, hogy "vajon ezt most hogyan is csinálta?, mi lehet a rejtély?". Az illúzionista titkát mindvégig megtartja magának, hogy ne vesszen el a varázslat és a csoda, ettől lesz igazán izgalmas a műsor.

És filmünk is ugyan így tesz. A végsőkig megtartja magának saját kis misztériumait, így zseniális módon leköti a néző figyelmét. Az így kialakult feszültséget még fokozni tudja a maga ügyesen használt fordulataival, melyek segítségével megláthatjuk a játék mögött rejlő zsenialitást. Ennek fényében azért remélem érthető miért is említettem, hogy az egész mű alatt egy hatalmas mágiának és show-műsornak lehetünk részesei... :)

A sztori mindezek mellett izgalmas akciókat tartalmaz, de nem az a hétköznapi üldözős-lövöldözős kategóriában. Ezeket remek látványelemekkel társítva nagyon jól illesztették be a történetbe. Sajnos azt kell mondjam, hogy a számítógépes technika illúzió-romboló hatását itt is megtapasztaltam, szerencsére ezek a "segédeszközök" nem a cselekmény szempontjából általában nem a leglényegesebb pontoknál vannak alkalmazva.nysm3.jpg

A színészi válogatás szerintem egészen jó ennél a filmnél, mint ahogy mindig Morgan Freeman és Michael Cain ugyancsak emeli a színvonalat, és persze főszereplőink sem a kukából lettek kihalászva. Jesse Eisenberg (J. Daniel Atlas) sokaknak ismerős lehet a Social Network és a Zombieland című filmekből, ugyancsak Dave Franco (Jack Wilder) akit a 21 Jump Street kapcsán említhetünk, és persze Woody Harrelson, aki szintén a Zombieland és a Nem vénnek való vidék színészi gárdáját erősítette, mind jó formát hoznak a filmben. A zene is érdemel egy megemlítést, mivel szerintem igen jól sikerült és remekül fokozza az izgalmat.

Nos ennyi lett volna az ajánlóm a filmről. Ha felkeltette az érdeklődéseteket, akkor ne hagyjátok ki, legyetek ti is részesei a varázslatnak. Köszönöm, hogy benéztetek, legközelebb ugyanitt! ;)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spoilerattack.blog.hu/api/trackback/id/tr325601409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása