SpoilerAttack - Filmek és Animék kritikája

Friss topikok

Ha még nem láttad... - Pillangó-hatás (2004)

2013.10.19. 18:46 Kondorosi Attila

Üdv Mindenkinek!

A "Ha még nem láttad..." rovat mai posztjában egy igazi memóriajátékot mutatnék be Nektek, ez pedig a Pillangó-hatás (The Butterfly Effect).

Pillangó-hatás (The Butterfly Effect, 2004)

  • Rendező: Eric Bress, J. Mackye Gruber
  • Forgatókönyv: J. Mackye Gruber, Eric Bress
  • Zene: Michael Suby
  • Szereplők: Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott

the-butteryfly-effect-poster.jpg

"A káoszelmélet szerint egy olyan apróság, mint egy pillangó szárnyának rezdülése akár tájfunt is idézhet a világ másik oldalán."

Érdekes és elgondolkodtató feltevés, valljuk csak be! Mindenki elgondolkozott már azon, hogy tetteinknek, legyen az akár egészen jelentéktelen (például kézbe venni egy tollat), vagy jelentős (pl. segíteni elesett barátunkon) a jövőben valamilyen módon hatni fog ránk (vagy másokra). Ezt a hatást vagy észrevesszük vagy nem, de ha sikerül is felfedezni a változásokat, már nem biztos hogy emlékeznénk a kiváltó okokra. Így vagy úgy, de minden cselekedetünk megváltoztat valamit térben és időben ami ellen nem tehet az ember semmit. Vajon mi változik meg azzal, hogy ezeket a sorokat írom? Ki tudja....the_butterfly_effect20.jpg

Ezen a módon lehet előbb említett káoszelméletünket izgalmas és drámai módon a vászonra vinni. Filmünkben Evan Treborn (Ashton Kutcher) gyermekkora óta amnéziában szenved. Bizonyos események az életéből betegsége miatt eltűntek ezért, hogy tisztában legyen saját történetével elkezdi felkutatni múltjának apró emlékeit, melyben segítőtársa a kiskora óta írt naplója. Sikerül-e hősünknek megtalálnia a múltját és megtudni ki is ő valójában?

Mindenképp le kell szögeznem, hogy cselekmény szempontjából nem egyszerű alkotással állunk szemben. Az emberi agy és vele együtt az emlékezet sok más mű esetében is adott már múzsaként csókot rendezőknek. (Mementó, Másnaposok) Miben is áll a bonyolultsága?

Maga a film érezteti velünk belső computer-ünk bonyolult működését. A mai napig agyunk az a szervünk, melynek funkcióit és működését nem sikerült teljesen megismerni sőt mi több Ő a legbonyolultabb és a legösszetettebb mind közül. Szerintem még azzal is sokat mondok, ha csak negyedét fedeztük fel azoknak az elveknek és rendszereknek, amik alapján működik. Folyamatosan vannak kutatások, miként is funkcionál ezen szervünk, de még számos dolog van hátra. Hogyan irányítja mindez egész életünket? Hogy tanul? Hogyan ismer fel dolgokat? Mit lát? Mi az álom? Mi az emlék?

butt.pngSzámos-számos kérdés, melyekkel az orvostudománynak még szembe kell néznie. A Pillangó-hatás, mint film nagyon jól átadja nézőinek az emlékeink fontosságát. Ez az alkotás egészen egyedi módon kelti a feszültséget. Evan Trebornt életének fontos szakaszainál éri egy kellemetlen emlékezetkiesés, így rajta keresztül Mi is tökéletesen átérezhetjük helyzetét. Naplójában található emlékeiből merít erőt és apróbb cselekedettekkel próbálja jelenét és jövőét megváltoztatni. Vele együtt Mi nézők is amnéziában fogunk szenvedni az egész film alatt. A mű azon felül, hogy ügyesen ugrál az események közt rengeteg csavart és változást tartogat számunkra, melyek a teljes játékidő felétől élénkülnek fel igazán. Az izgalmas és helyenként megdöbbentő jelenetek mellé társul még a jó színészi teljesítmény és a hangulatfokozó zene is, melyért elismerés jár Michael Suby zeneszerzőnek.

Merem állítani, hogy egy remekül összeollózott, elgondolkodtató történetet vitt vászonra a két rendező, Eric Bress és J. Mackye Gruber. Ha még nem láttad a filmet ne habozz megnézni, mert maradandó élmény lesz. Köszi hogy beugrottatok, legközelebb ugyanitt. ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://spoilerattack.blog.hu/api/trackback/id/tr245586761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása